Porkkanakukat ihastuttavat tekijänsä ja katsojat

Porkkana – helppo ja monipuolinen kaiverrusmateriaali myös vasta-alkajalle

Värilliset porkkanakukat voileipäkakun koristeena!
Väriporkkanakukkia voileipäkakun koristeena

Porkkana on yksi lempijuureksistani. Se on todella monikäyttöinen ruoan valmistuksessa ja porkkanakukat on helppo kaivertaa. Se on myös helppo välipala, toimii erinomaisesti myös kasviskoristeena, ja sen vuoksi sitä on aina meillä varastossa.

Annan tässä sinulle vinkkejä porkkanakukan kaivertamiseen ja havainnollistan, kuinka monipuolinen kaiverrusmateriaali porkkana on. 

Porkkanan etuja kaiverruksessa

  • porkkanakukka ja monipuolinen käytettävyys
  • helppo käsiteltävyys (tekniikka)
  • taattu saatavuus
  • hyvin säilyvä 
  • soveltuu monenlaisiin kukkien malleihin

Mihin kaikkeen porkkanakukat soveltuvat

Porkkanakukat maljakossa harsokukkien seurana!

Porkkanakukat ovat monipuolisia kasviskoristeita. Niillä voi koristella sekä salaatit, tarjoilulautaset että tarjoilupöydän. Kukkia voi joko ripotella esille vapaasti tai asetella niistä kauniita luomuksia.
Porkkanat ovat hyvänmakuisia, joten koristeet kelpaavat pidoissa hyvin syötäväksi kaikille vieraille.

Kasvisvoileipäkakun päälle porkkanakukilla saa iloisen väri-ilottelun jo pelkästään vihreiden vihannesten kanssa. Siinä voi käyttää vaikka salaattia, kurkkua tai herneenversoja eri väristen porkkanakukkien seurana. Oranssi ja keltainen väri natsaavat hyvin lohivoileipäkakkuun, kuten myös tuovat pirteyttä kinkkuvoileipäkakkuun.

Katsopa muuten oheisesta kuvasta, kuinka kaunis kukka-asetelma tulee, kun maljakkoon laitat muutaman herkän harsokukan ja koristelet sen porkkanakukilla. Hyvin voisi toimia luonnosta kesällä saatavilla päivänkakkaroilla tai saunakukillakin. Valkonen ja oranssi sopivat hienosti yhteen.

Porkkanan käsiteltävyys on kaiverruksessa napakymppi

Porkkana on helppo materiaali kaiverrettavaksi. Se on juuri oikean kokoinen, ei liian pieni eikä ranteita väsyttävän iso. Sen työstämiseen riittää aloittelijalle pelkkä terävä veitsi. Se on myös siitä hyvä materiaali, koska se on kauttaaltaan myös sisältä samanlaista materiaalia. 

Porkkana sopii kaikille, olit harrastusta aloittava, lapsi tai jo konkarikaivertaja. Se ei vaadi mitään esivalmisteluja, eikä suunnitelmaa. Otat vain yhden, vaikka välipalaksi, kaiverrat ja syö lopuksi sekä syntyneet lastut että kukat. Aikaa siihen kului vain muutama minuutti, palkaksi lähti nälkä ja kokemusta karttui lisää jokaisella välipalalla. 

Kotimainen juures, jota on aina saatavilla

Porkkana on loistava, hyvin säilyvä juures. Materiaalista ei tule pulaa, koska, kotimaisia porkkanoita on saatavilla ympäri vuoden ja hintakin on edullinen. Jos pohdit kukkakaiverruksen kustannuksia, niin porkkana on siinäkin hyvä, kun kilo porkkanoita ei paljoa maksa, mutta siitä voi tehdä jo vaikka minkälaisen määrän porkkanakukkia.

Itse arvostan entisenä maataloustuottajana sitä, että voin käyttää kotimaisia juureksia ja kasviksia mahdollisimman paljon. Porkkana on myös siitä hyvä, että porkkanan lastut, joita väkisin tulee kaiverrus hommista, on helppo käyttää. Jos ei kaikkea popsi suoraan suuhunsa, ne voi ripotella salaatin sekaan tai sujauttaa keittoihin.

Juures, joka säilyy olomuodosta riippumatta

Porkkanat säilyvät hyvin jääkaapissa ja kellarissa. Jopa viileässä varastossa niitä voi säilyttää. Ostan toisinaan niitä suoraan tuottajalta ja aikoinaan kasvatin niitä itse. 

Porkkanakukat säilyvät myös hyvin valmiina kukkinakin. Joidenkin kasviskukkien kanssa joutuu tekemään vähän temppuja, että ne saa säilymään tuoreen ja raikkaan näköisenä edes seuraavaan päivään. Näiden kanssa ei sitä murhetta ole. Porkkanakukkia voi valmistaa varastoon jo useita päiviä ennen juhlapäivää.

Porkkanakukat ovat monipuolisia

Kurssilaisten tekemät porkkanakukat ovat kaunista katseltavaa!
Kurssilaisten tekemiä porkkanakukkia

Kun opettelet tekemään porkkanasta yhdenlaisen kaiverretun kukan perusmallin, niin samalla tekniikalla siitä on helppo tehdä monenlaisia hieman toisistaan erilaisia kukkia. Yksittäinen kukka voi olla pienen pieni, ja soveltuu hyvin yksittäisen ruoka annoksen koristeeksi. Puolestaan hyvinkin pitkät ja kellomaiset porkkanakukat ja käpykukat sopivat koristeeksi kukkamaljakon. 

Yksittäisiä porkkanakukkia voi yhdistää vaikka isommaksi kimpuksi ja kukaksi.

Tai niitä voi kerätä kehälle enemmän yhdeksi isommaksi näyttävämmäksi kukaksi ja kaukaa katsoen on “kehäkukka” valmis. 

Kun valmistuksen ja oleellisen tekniikan oppii, alkaa kuin itsestään mielikuvitus luoda lisää uusia vaihtoehtoja. Näin olen huomannut käyvän monella kurssilla, jossa olen käynyt opettamassa kasvisten kaiverrusta. Ainuttakaan oppimatonta oppilasta en ole vielä tavannut, vaan kaikki ovat olleet kaivertajia tilaisuuden päätteeksi. 

Tärkeimmät asiat, kun haluat oppia kaivertamaan

Edellä tekstissä kerrotuista seikoista löytyy kyllä paljon vinkkejä minun Kaiverrakukka -somekanavilta, jos sinua kiinnostaa tutustua aiheeseen lisää. 

  1.  Terävä ja ohut veitsi, jossa olisi hyvä olla suippo nirkko
  2.  Sopivaa kaiverrusmateriaalia, kuten porkkana
  3.  Aikaa, rauhallinen hetki ja malttia

Sanallisesti on vaikeaa neuvoa, kuinka kaivertaminen konkreettisesti tapahtuu.

Sen vuoksi Kaiverrakukka.fi on julkaissut verkkokurssin, josta helpon opetusvideon avulla voit opiskella itsenäisesti kaivertamista.

Kurssista löydät lisätietoa allaolevan painikkeen kautta.

Tervetuloa aloittamaan oma matkasi porkkanakukkien kaivertajana!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *